“Nu, vier jaar later, ben ik weer de Monique zoals ik die ken en wil zijn”

Monique Neelen (59 jaar, 55 jaar toen zij de diagnose borstkanker kreeg) en haar man Peter Hardewijn

“Ik voelde eigenlijk vrij plotseling een harde plek in mijn linkerborst, maar maakte me niet direct zorgen. Ik sportte veel dus ik dacht in eerste instantie dat het gewoon een overbelaste spier was. De huisarts vertrouwde het echter niet en stuurde me door naar het ziekenhuis. Ik kwam terecht bij Esperanz in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Esperanz heeft echt een uitstekende aanpak: alle onderzoeken en gesprekken worden op één dag gedaan en de volgende dag volgt al de uitslag. 

Het was borstkanker; er zat een grote tumor. Ik was nog nooit ziek geweest en wat ik echt moeilijk vond was het feit dat je niet alleen slecht nieuws krijgt, maar ook ineens zelf de brenger van slecht nieuws wordt. Ik moest mijn familie en vrienden gaan vertellen dat ik ernstig ziek was. Het feit dat ik ook de emoties van andere mensen erbij kreeg, vond ik erg ingrijpend. Direct na de diagnose borstkanker volgden diverse onderzoeken en scans om vast te stellen of er sprake was van uitzaaiingen. Die week vond ik echt het ergste van alles. Je stelt jezelf steeds de vraag: “Overleef ik dit of ga ik dood?”. Gelukkig waren de resultaten positief: er waren wel enkele onrustige lymfeklieren, maar geen uitzaaiingen. 

Ik kreeg eerst chemo om de tumor te laten slinken. Omdat ik zelf opgeleid ben in natuurgeneeskunde, volgde ik tegelijkertijd een behandeling volgens de Ayurvedische geneeskunst. Deze combinatie werkte voor mij goed. Ik was wel ziek van de chemo, maar bleef toch gewoon doorgaan met mijn leven. Ik begon in deze tijd met een fotoproject, YOU-R-O-Teens, en reisde drie jaar door alle 28 EU landen om portretten te maken van ruim 100 jonge mensen. De chemo sloeg gelukkig aan en de tumor werd kleiner. Dit maakte het mogelijk te opereren. Een borstamputatie volgde, met daarna diverse bestralingen. Omdat het niet goed voelde om maar één borst te hebben, heb ik gekozen voor een borstreconstructie. Wegens diverse complicaties heeft dit traject twee jaar geduurd, maar ik ben nu bijna klaar. 

Qua energie herstelde ik best snel; dat kwam mede door de Ayurvedische therapie. Fysiek heb ik wel lang last gehad van de gevolgen van mijn ziekte. De chemo verandert je lichaam ingrijpend. Ik herkende mezelf niet meer terug in de spiegel. Het duurde maanden voordat mijn haar weer gegroeid was, ook was ik veel dikker geworden. Momenteel, vier jaar later, ben ik weer de Monique zoals ik die ken en wil zijn. Het gaat goed met me. Ik sport weer en heb mijn leven opgepakt. Binnenkort start ik weer een eigen praktijk in voetreflexmassage, voor zowel gezonde mensen als mensen met chronische klachten. Zo hoop ik bij te dragen aan het leven van deze mensen. Als borstkanker-survivor waardeer ik evenementen als [Z]aan de Wandel erg. Ieder initiatief om fondsen te werven voor medisch onderzoek is goed!”

Peter: “Als ‘man van’ maak je alles heel intensief mee. Na de diagnose viel ik in eerste instantie echt in een zwart gat. Daarna heb ik mijn best gedaan om het genezingsproces te bevorderen. Ik  ging mee naar alle belangrijke onderzoeken en afspraken. Ik hielp mee bij het uitzoeken van pruiken en zorgde ervoor dat Monique goed bleef eten ondanks de misselijkheid. Als partner kom je in een situatie waarin je geleefd wordt. Je bent zelf niet ziek, maar ervaart wel alle gevolgen van het ziek zijn. Ik heb Monique’s ziekte niet alleen als partner ervaren. Vanuit mijn achtergrond als fotograaf en coach wilde ik laten zien wat het proces nu eigenlijk inhoudt. Ik heb dan ook alle fases van Monique’s ziektes vastgelegd. Een document voor ons, maar ik vind het belangrijker als het materiaal een rol kan spelen voor anderen, bijvoorbeeld bij de psychosociale hulpverlening van patiënten en hun directe omgeving. Ik zou het graag aan Esperanz willen koppelen en we zoeken momenteel dan ook naar mogelijkheden de foto’s in boekvorm uit te geven.” 


Wie meer wil weten over het fotoproject YOU-R-O-Teens kan terecht op de site http://www.youroteens.eu/. Tevens staan Monique en Peter altijd open voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek met een ervaringsdeskundige. Je kunt hen bereiken op moniqueneelen@msn.com.