Over [Z]aan de Wandel

[Z]aan de Wandel: samen strijden tegen borstkanker!

In Nederland is in 2017 ruim 17.000 keer de diagnose borstkanker vastgesteld. Voor de desbetreffende vrouwen én mannen is dat een enorme dreun die het leven van hen en hun omgeving volkomen op zijn kop zet. Er is dan maar één ding dat telt: beter worden! Voor hun genezing is onderzoek naar borstkanker essentieel. Stichting [Z]aan de Wandel organiseert sinds 2011 jaarlijks een wandeltocht door Zaanstad en omstreken om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.

Een Zaans event, een Zaanse organisatie

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die te maken heeft (gehad) met borstkanker. Stichting [Z]aan de Wandel zet zich in om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling van borstkanker. Sinds 2011 organiseert Stichting [Z]aan de Wandel een wandeltocht door Zaanstad en omstreken. De insteek is een laagdrempelig event voor jong en oud, geoefende wandelaars en beginners.Initiatiefnemer van [Z]aan de Wandel is Dick Dekker, mede-eigenaar van ProMobility te Wormerveer. In 1994 verloor Dick zijn moeder op 53-jarige leeftijd nadat zij voor de tweede keer werd getroffen door de ziekte borstkanker. “Deze ziekte trekt een enorme wissel op het leven van deze vrouw en haar directe omgeving. Het is daarom heel belangrijk dat er geld beschikbaar is én blijft voor de strijd tegen deze ingrijpende ziekte. Vanwege mijn achtergrond wil ik graag een bijdrage leveren aan de strijd tegen borstkanker. Daarom ben ik in 2011 gestart met [Z]aan de Wandel, een gezellige wandeltocht door de mooie Zaanstreek, om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling.”


Behaalde resultaten tot nu toe

Tijdens de zeven voorgaande edities is er een bedrag van € 411.000 bij elkaar gewandeld voor de goede doelen van [Z]aan de Wandel: onderzoek naar borstkanker door het Antoni van Leeuwenhoek en diverse projecten van het Zaans Medisch Centrum/Esperanz. Mede dankzij een bijdrage van [Z]aan de Wandel 2017 is het inloophuis Centrum voor Leven met Kanker Zaanstreek | Anna’s huis gerealiseerd. Anna’s huis vangt patiënten met kanker en hun naasten op om hen zoveel mogelijk te ondersteunen op het gebied van psychosociale zorg, lichamelijk herstel en hulp bij werkhervatting.

Zaanse Rotary Clubs maken het verschil

Vanwege de groei van het event werden in 2013 de vijf samenwerkende Rotary’s Zaanstreek organisatiepartner van [Z]aan de Wandel. In 2014 hebben zij het gehele evenement zelfs geadopteerd. Tijdens het [Z]aan de Wandelevent zijn ruim 100 Zaanse Rotary leden in touw om de dag in goede banen te leiden. Ook in 2018 zetten de vijf Zaanse Rotary’s hun schouders weer onder dit prachtige Zaanse evenement.

Toenemend succes

Op 11 september 2011 ging de eerste [Z]aan de Wandel van start, met het TRIAS vmbo in Krommenie als start- en eindpunt. Er liepen 1.200 wandelaars mee en de opbrengst voor het Antoni van Leeuwenhoek was 27.500 euro. Op 9 september 2012 startte [Z]aan de Wandel editie 2 vanaf het St. Michaël College in Zaandijk. Dit keer liepen er 1.700 enthousiaste wandelaars samen 40.000 euro voor het goede doel bij elkaar! De opbrengsten van [Z]aan de Wandel in 2011 en 2012 waren bestemd voor onderzoek van Sabine Linn en Daniel Peeper, van het Antoni van Leeuwenhoek waar op het hoogste niveau onderzoek wordt gedaan naar de achtergronden van kanker en nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling

Op 8 september 2013 werd de derde editie van [Z]aan de Wandel gelopen. Met ruim 2800 deelnemers en een opbrengst van 65.000 euro een enorm succes! Esperanz/ZMC ontving hiervan € 15.000,- voor de realisatie van een interactieve website voor Esperanz, het oncologisch centrum van het ZMC, Westfriesgasthuis in Hoorn en het Waterland-ziekenhuis in Purmerend. Het Antoni van Leeuwenhoek ontving een gift van 50.000 euro voor een onderzoeksproject gericht op het vinden van de gemene deler in tumoren die gevoeligheid voor een bepaald antikankermiddel voorspelt. De uitkomst van dit onderzoek brengt behandeling van borstkanker op maat weer een stapje dichterbij.

In 2014 vond de vierde [Z]aan de Wandel plaats op 7 september met de start en finish op het Zaanlands Lyceum. Ruim 2500 deelnemers verschenen aan de start waaronder 37 bedrijventeams, ruim 100 leden van de Club van 100 en 110 Vrienden van [Z]aan de Wandel. Tijdens het eindfeest bleek de opbrengst maar liefst €65.000 euro. Ook deze opbrengst wordt gebruikt om onderzoek naar borstkanker van het Antoni van Leeuwenhoek te steunen, alsmede een project van Esperanz/ZMC.

In 2015 was het tijd voor onze eerste lustrumeditie en wat een feest was dat! Maar liefst 3100 deelnemers verschenen aan de start, waaronder 56 bedrijventeams, meer dan 30 leden van de Club van 100 en zo'n 170 Vrienden van [Z]aan de Wandel. De weersverwachtingen hielden ons lang in spanning, maar uiteindelijk was het, op een klein buitje in de middag na, droog en scheen de zon ook nog af en toe. Tijdens het eindfeest bleek de opbrengst maar liefst € 75.000,-. Een bedrag dat ten goede komt aan een project voor borstkankerpatiënten van ZMC/Esperanz én onderzoek naar borstkanker van het Antoni van Leeuwenhoek.

In 2016 kwam het motto van [Z]aan de Wandel nog sterker naar voren: Samen Sterker en samen strijden tegen borstkanker ook door wind en regen. 2900 deelnemers meldden zich voor de start, waaronder ruim 50 bedrijventeams, meer dan 20 leden van de Club van 100 en zo'n 110 Vrienden van [Z]aan de Wandel. Tijdens het eindfeest bleek de opbrengst maar liefst € 68.500,- voor de goede doelen, ZMC/Esperanz én het Antoni van Leeuwenhoek.

De zevende editie van [Z]aan de Wandel stond in het teken van Saamhorigheid en Verbondenheid. Hartverwarmend en mooi om te ervaren dat we samen Sterk met Elkaar zijn! Een kleine 3.000 deelnemers meldden zich voor de start, waaronder ruim 50 bedrijventeams, leden van de Club van 100 en Vrienden van [Z]aan de Wandel. Tijdens het eindfeest bleek de opbrengst maar liefst € 70.000,- voor de goede doelen, Centrum voor Leven met Kanker Zaanstreek | Anna’s huis én het Antoni van Leeuwenhoek.

We horen graag van je!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer informatie? Wij horen het graag!

Contactgegevens
Stichting [Z]aan de Wandel
Postbus 1135
1500 AC Zaandam
info@zaandewandel.nl

IBAN NL49 INGB 0653 8168 71
BIC INGBNL2A