Waar we het voor doen

Anna's Huis

Centrum voor leven met en na kanker, Anna’s huis is op 31 maart 2018 officieel geopend. Anna’s huis is gevestigd aan de Zorgboulevard naast het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Het centrum laat zich het beste omschrijven als een inloophuis gericht op psychosociale zorg in de ruimste zin voor iedereen die te maken heeft of had met kanker.

Anna's Huis

Anna’s huis als belangrijke schakel in de zorg rond kanker

Anna's huis biedt ondersteuning aan iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker, ongeacht geslacht of het type kanker, inclusief naasten en nabestaanden. We staan klaar met een luisterend oor, informatie en ondersteuning om de kwaliteit van leven te behouden of opnieuw op te bouwen.

Je kunt terecht voor de steun die je nodig hebt, zelfs als je nog niet precies weet wat dat is. Onze gastvrouwen helpen je tijdens een gesprek om daarachter te komen. Deze steun kan variëren van individueel contact met onze gastvrouwen of coachende begeleider, gericht op het verwerken van de impact van kanker, ontspanning of juist beweging. 

Je staat er niet alleen voor!!

[Z]aan de Wandel, als één van de betrokken initiatiefnemers

Stichting [Z]aan de Wandel heeft als doelstelling onderzoek naar borstkanker financieel te ondersteunen. Sinds 2011 steunt [Z]aan de Wandel het onderzoeksteam van het AVL en werden er middelen gereserveerd voor het opzetten van een inloophuis in Zaanstad. Het initiatief is vanuit vijf kanten geïnitieerd, waarvan [Z]aan de Wandel een belangrijke is (zie www.annashuis.nl voor meer informatie). Stichting [Z]aan de Wandel wil een structurele bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met kanker in de Zaanstreek. Door de realisatie van Anna’s huis is er nu een tastbaar resultaat voor de deelnemers aan [Z]aan de Wandel, die zich jaarlijks inzetten voor het ‘bij elkaar lopen’ van een substantiële bijdrage voor het welzijn van mensen met kanker.

Anna’s huis heeft een eigen bestuur en een Raad van Advies. Zij heeft een samenwerkingsverband met MOC Huis aan het Water in Katwoude, met de ledenvereniging van Evean en met [Z]aan de Wandel.

Wie was Anna?

Anna Derksen was mammacare-verpleegkundige in het Zaans Medisch Centrum. Ze was zelf kankerpatiënt en voordat zij daadwerkelijk mee kon doen met de totstandkoming van Anna’s huis is zij op 31 maart 2017, op 56-jarige leeftijd, helaas aan de gevolgen van borstkanker overleden. Anna wist als geen ander met welke tegenslagen en verdriet patiënten te maken krijgen als de diagnose borstkanker wordt gesteld, maar ook hoe ze hen bij kon staan met raad en daad. Met dezelfde passie en toewijding die ze voor haar patiënten had, zette ze zich ook in als vrijwilligster tijdens de eerste edities van [Z]aan de Wandel. Dankzij haar enthousiasme, energie, visie en vooral heel veel liefde voor anderen werd Anna al snel de verbindende factor tussen het Zaans Medisch Centrum en [Z]aan de Wandel. In de jaren voor de opening van Anna's Huis zijn er zo mooie projecten gerealiseerd in de strijd tegen borstkanker voor Esperanz/ZMC. Tijdens een emotionele speech bij de start van de 10 kilometer bij [Z]aan de Wandel editie 2016 gaf Anna al aan hoe belangrijk hulp, steun en het delen van verdriet met de mensen om je heen is. “Laat diegene die deze weg moet gaan, niet alleen."

[Z]aan de Wandel staat, net als Anna zelf en de bijna 100 vrijwilligers van Anna’s huis, voor verbondenheid, samen sterk en heel veel liefde. Eén van Anna’s laatste wensen was het opzetten van een Centrum voor Leven met Kanker in de Zaanstreek, een centrum waar deze kernwaarden in terug komen. De herinnering aan Anna staat als een huis. Het project voorziet inmiddels zo in een behoefte dat Anna’s huis uitgebreid is en vanaf 2020 in twee aangrenzende panden op de Zorgboulevard te vinden is.

Meer informatie over Anna’s huis en de openingstijden tref je aan op www.annashuis.nl.

Doe je mee?

Wil je Anna's huis steunen? Doe mee met [Z]aan de Wandel 2023. Je kunt individueel of met een team inschrijven. Je schrijft in voor één afstand en betaalt direct via iDEAL het inschrijfgeld.

Ik wil mee lopen