Over [Z]aan de Wandel

Samen strijden tegen borstkanker!

In Nederland is in 2017 ruim 17.000 keer de diagnose borstkanker vastgesteld. Voor de desbetreffende vrouwen én mannen is dat een enorme dreun die het leven van hen en hun omgeving volkomen op zijn kop zet. Er is dan maar één ding dat telt: beter worden! Voor hun genezing is onderzoek naar borstkanker essentieel. Stichting [Z]aan de Wandel organiseert sinds 2011 jaarlijks een wandeltocht door Zaanstad en omstreken om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.


We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die te maken heeft (gehad) met borstkanker. Stichting [Z]aan de Wandel zet zich in om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling van borstkanker. Sinds 2011 organiseert Stichting [Z]aan de Wandel een wandeltocht door Zaanstad en omstreken. De insteek is een laagdrempelig event voor jong en oud, geoefende wandelaars en beginners.

Dick Dekker

De initiatiefnemer

Initiatiefnemer van [Z]aan de Wandel is Dick Dekker, mede-eigenaar van ProMobility te Wormerveer. In 1994 verloor Dick zijn moeder op 53-jarige leeftijd nadat zij voor de tweede keer werd getroffen door de ziekte borstkanker. “Deze ziekte trekt een enorme wissel op het leven van deze vrouw en haar directe omgeving. Het is daarom heel belangrijk dat er geld beschikbaar is én blijft voor de strijd tegen deze ingrijpende ziekte. Vanwege mijn achtergrond wil ik graag een bijdrage leveren aan de strijd tegen borstkanker. Daarom ben ik in 2011 gestart met [Z]aan de Wandel, een gezellige wandeltocht door de mooie Zaanstreek, om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling.”

Behaalde resultaten tot nu toe

Tijdens de zeven voorgaande edities is er een bedrag van € 411.000 bij elkaar gewandeld voor de goede doelen van [Z]aan de Wandel: onderzoek naar borstkanker door het Antoni van Leeuwenhoek en diverse projecten van het Zaans Medisch Centrum/Esperanz. Mede dankzij een bijdrage van [Z]aan de Wandel 2017 is het inloophuis Centrum voor Leven met Kanker Zaanstreek | Anna’s huis gerealiseerd. Anna’s huis vangt patiënten met kanker en hun naasten op om hen zoveel mogelijk te ondersteunen op het gebied van psychosociale zorg, lichamelijk herstel en hulp bij werkhervatting.

Zaanse Rotary Clubs maken het verschil

Vanwege de groei van het event werden in 2013 de vijf samenwerkende Rotary’s Zaanstreek organisatiepartner van [Z]aan de Wandel. In 2014 hebben zij het gehele evenement zelfs geadopteerd. Tijdens het [Z]aan de Wandelevent zijn ruim 100 Zaanse Rotary leden in touw om de dag in goede banen te leiden. Ook in 2018 zetten de vijf Zaanse Rotary’s hun schouders weer onder dit prachtige Zaanse evenement.